Onderzoek

Wat houdt het in?

Integriteitsonderzoek is de laatste stap in het klachtenproces. Soms zijn klachten zo ernstig dat een uitgebreid onderzoek noodzakelijk is. Bijvoorbeeld een klacht over omkoping, maar ook bijvoorbeeld een klacht over pesten of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het is belangrijk dat zulke klachten goed onderzocht worden en het kan daarbij wenselijk of noodzakelijk zijn dit bij een externe partij te beleggen. Wij kunnen u daarbij helpen, zowel bij klachten over omkoping en corruptie, als bij klachten over ongewenste omgangsvormen.

Wat levert het me op?

Klachten kunnen u op verschillende wijze bereiken. Een medewerker kan een klacht indienen conform de klachtenregeling ongewenste omgangsvormen binnen uw organisatie. Of een klacht kan worden aangemeld via uw online klachtenplatform (zoals de online tool van Meldjeklacht). Of op meer informele wijze kunnen u signalen bereiken van bijvoorbeeld ongewenste omgangsvormen door een van uw medewerkers jegens een andere medewerker. Ook in deze situatie kan een onderzoek wenselijk of zelfs noodzakelijk zijn. Op welke manier dan ook u een klacht bereikt, vanuit uw verantwoordelijkheid voor een sociaal veilig werkklimaat, kunt u een onderzoek initiëren.

Klachten zijn een belangrijke indicator voor u dat er mogelijk iets aan de hand is. Het op een goede manier oppakken van klachten zorgt ervoor dat mogelijke problemen worden onderzocht en misstanden worden opgelost of erger wordt voorkomen. Door klachten serieus te nemen laat u tevens zien dat u de zorgen van uw medewerkers erkent.

Wat doen wij?

Wij kunnen uw onderzoeksvraag voor u uitvoeren door zorgvuldig en gedegen onderzoek te doen. Elk onderzoek is anders, soms is hoor en wederhoor voldoende en is verder onderzoek niet nodig. In andere gevallen leidt een eerste analyse tot een uitgebreider onderzoek. Elk onderzoek vindt plaats volgens de volgende vijf fasen:

  • De vaststelling van de opdracht, waarin we met u de doelstelling, reikwijdte en toetsingskader van het onderzoek vaststellen.
  • De interviewfase met vermeend slachtoffer, dader en getuigen.
  • De analyse van aanvullende informatie zoals documenten, Whatsapp berichten, social media uitingen.
  • De hoor en wederhoor fase waarin zowel vermeend slachtoffer als dader voor een tweede maal worden gehoord en gelegenheid krijgen op de voorlopige bevindingen te reageren.
  • De rapportage fase, waarin het concept rapport met opdrachtgever wordt besproken en vervolgens definitief wordt vastgesteld.

EthXCom hanteert een strikt onderzoeksprotocol.